Automatiseringar gör din smarta telefon eller surfplatta ännu smartare

Automatiseringar kan verka krångligt men faktum är att nästan alla av oss använder oss av sådana i någon form när vi tar våra smarta enheter i bruk, utan att vi egentligen tänker på det.

Att automatisera sin telefon eller surfplatta innebär att man sätter upp regler för olika återkommande uppgifter i enheten som egentligen inte kräver en mänsklig påverkan mer än de gånger då uppgiften till en början skapas eller då den ska förändras på något sätt. Man skulle nästan kunna påstå att det är dessa automatiseringar som gör att våra enheter alls kan kallas smarta.

Klockan håller koll på dagarna

Ett exempel på detta skulle kunna vara att vi ställer in väckarklockan i vår telefon så att den väcker oss vid samma klockslag varje vardagsmorgon vilket förhoppningsvis får upp oss ur sängen i tid till jobb eller skola men att klockan samtidigt ställs in så att den håller koll på dagarna och låter oss sova lite längre på helgerna då vi kanske får vara lediga.

Även om många bra funktioner redan finns färdiga i våra plattor och telefoner när vi köper dem så kan vi fortfarande göra mycket för att få våra smarta enheter att bli ännu smartare bara genom att anpassa enheterna utefter våra behov och rutiner med hjälp av automatiseringar.

Jag kanske vill att min telefon automatiskt slår på lamporna i hallen och skickar ett färdigt sms till mina nära och kära när jag kliver in genom dörren till mitt hem så de vet att jag är hemma och vice versa när jag lämnar hemmet.

Jag kanske vill att min telefon eller smarta klocka vibrerar i ett visst mönster när jag nått fram till min busshållplats.

Jag kanske vill att mina olästa sms blir upplästa av talsyntesen i min telefon när jag är hemma men inte när jag är någon annanstans.

Ja, möjligheterna till att skräddarsy våra enheter utefter våra egna behov och önskemål är minst sagt många.

Olika verktyg

Det finns också ett antal olika verktyg vi kan använda oss av för att anpassa våra telefoner och plattor som vi vill ha dem. De flesta och de med mest möjligheter finns till operativsystemet Android, men Ios är inte helt utan.

Jag återkommer med konkreta exempel på hur man kan använda dessa verktyg för att förbättra livet för personer med dövblindhet i framtida inlägg.

Janne Koski