”Coolaste gästen i buren”

Till vänster står Linda i buren. Intill henne, med ryggen mot kameran står tolken Sra, till vänster token Julia, Farah med flätor tittar på och William som sitter bakom skrivbordet. framför ett antal skärmar och reglage och med hörlurar på sig.
Linda förklarar hur socialhaptiska signaler fungerar för Musikhjälpens Farah Abadi och William Spetz-

Musikhjälpens programledare William Spetz och Farah Abadi var genuint imponerade av Linda Eriksson som tisdagen 12 december gästade Musikhjälpens bur på Stortorget i Lund. Linda arbetar till vardags på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor och har själv dövblindhet. De fick lära sig  om både dövblindhet och kommunikation av Linda och hennes båda tolkar Sara och Julia.
— Jag tecknar visuellt som vanligt, förklarade Linda Eriksson. Sara är min röst och säger det jag tecknar. Och eftersom jag inte ser vad Julia tecknar måste jag få hennes tecken i min hand så att jag kan känna dem istället.

— Aha, det är därför man har handkontakt, kommenterade  programledarkollegan Farah Abadi och undrade vad det var för klappande på ryggen som pågick samtidigt.

Linda Eriksson  beskrev hur det fungerar att använda socialhaptiska signaler.

— Tolken ger mig signaler, till exempel på ryggen. När ni reagerar på något sätt, till exempel nickar, får jag en nickning på ryggen. Och ler ni ritar Sara en leende mun på min rygg.

Både i och utanför buren reagerade många med ett wow! när de insåg hur sofistikerad kommunikationen kan vara även när syn och hörsel inte fungerar.

Många blev intresserade

Det är svårt att nå ut med information om dövblindhet eftersom de flesta i samhället aldrig träffat någon som har det. Intresset bland publiken på Stortorget var därför väldigt stort, många följde noga diskussionen på storbildsskärmen.

— Alla är ju inte som jag men en gemensam nämnare är kombinationen av syn och hörselnedsättning. En del saknar syn och hörsel helt men hos de flesta finns någon form av syn- och/eller hörselrest ofta kvar men det ser olika ut för alla, förklarade Linda Eriksson

— Om jag bara har en synnedsättning kan jag använda mycket av hörseln för att kompensera och om jag har en hörselnedsättning kan jag kompensera med synen. Men när båda sinnena är borta kan jag inte kompensera på det sättet utan måste istället använda känseln och det går inte till på samma sätt.

William i gråsvartvit islandströja ses bakifrpn. Till höger i bild Fara och rakt fram Linda omgiven av tolkarna Sara, till vänster och Julia till höger. Genom fönstret syns julgranen på Stortorget
Lindas Erikssons egen kommentar: Det viktigaste är att få lära sig ett sätt att kommunicera”

Lindas synnedsättning upptäcktes när hon var i fyraårsåldern och några år senare visade det sig att även hörseln var nedsatt.

— Ofta är det så med dövblindhet att man har något syndrom, alltså något som är genetiskt. Men det ser verkligen olika ut.

Det var inte bara publiken på plats som var imponerad. Så här skrev signaturen @femtastiskt på twitter:

”Bästa hittills på #mh2018 är helt klart att få se Linda och hennes tolkar och lära mig mer om dövblindhet”.

Det var två rutinerade mediapersoner som ledde dagens sändning. Farah Abadi har varit programledare för såväl Sommarlov i SVT och relationsradion i P3 och även rattat morgonpasset i P3. Hon ledde Musikhjälpen även förra året.

William Spetz är skådespelaren som inledde sin karriär  med att göra sketcher på Youtube som 13-åring. Senare har han gjort humorserier för SVT och medverkat i bland annat Solsidan. Han har också turnerat med föreställningen ”Mormor jag vet att du är i himlen men har du tid en timme?”.

Under dagen medverkade Linda Eriksson också i radio AF i Lund,  Sveriges största studentradio.

Som många känner till har Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor också startat en insamlingsbössa för Musikhjälpen.

I skrivande stund har insamlingen i vår bössa ”Funka med dövblindhet” kommit upp i drygt  17.000 kronor! 40 personer har skänkt pengar. Det finns plats för fler så haka på! Musikhjälpen pågår till 16 december. Temat är ”Alla har rätt att funka olika” och de insamlade pengarna kommer gå till att hjälpa personer med funktionsnedsättningar runt om i världen.

ANNE JALAKAS, text och foto

Linda och tolken Julia skymtar på bilden. Den är tagen utiifrån, och i glasrutan ser man granen på torget och husen vid sidan av.
Strax innan sändning. Lind Eriksson har just gått in i Musikhjälpens bur i Lund.