Den smarta knappen Flic

Vad är en Flic och hur kan en knapp kallas smart? Så var det då dags att ta sig an den smarta knappen Flic.

Flic är en liten batteridriven gummerad blåtandsknapp som användas till att automatisera en smart enhet. Om man vill kan den fästas på valfri plan yta eller i det medföljande bältesclipset. Knappen är främst tänkt att användas i kombination med telefoner eller surfplattor som kör Android och iOS, men det börjar dyka upp en del stöd för utvecklare att bygga in Flicstöd även till Windows, Mac OS X och Linux.

Ta Flic i bruk

Efter att ha packat upp din Flic är det dags att ladda hem appen med samma namn till din telefon eller surfplatta och skapa ett konto för att logga in. Sen ska knappen kopplas till den aktuella enheten vilket är väldigt enkelt. Bara starta appen, se till att du har blåtand igång och tryck en gång på din Flic så hittar de snabbt varandra, en procedur som givetvis bara behöver göras då knappen tas i bruk för första gången.

När det väl är färdigt så är det dags att tilldela din Flic en eller flera uppgifter. Du får ett bra stöd för detta i appen. Du har möjlighet att välja vad som ska hända vid ett tryck, två tryck och ett långt tryck.

Skillnad mellan Android och IOS

Appens utseende och tillgången till möjliga funktioner att koppla till din Flic skiljer sig åt ganska ordentligt mellan Android och iOS.

De tillgängliga funktionerna baseras dels på om du har en Androidenhet eller en med iOS, om du använder en surfplatta eller telefon samt vilka övriga smarta prylar du har tillgång till så som till exempel smarta lampor, dator, webbradio eller liknande.

För Android delas möjliga funktioner in i kategorier så som verktyg, telefonkontroll, livsstil, kommunikation, musik, smarta hem och roligt.

För iOS hamnar istället tillgängliga funktioner i en lista att välja ur.

Kanske extra intressant för personer med funktionsnedsättning

Det smarta hos Flic ligger alltså i appen och därmed funktionerna/möjligheterna knappen kan kopplas till.

Appen som installeras är ännu ett verktyg som är tänkt att användas till att automatisera din smarta enhet och därigenom också få möjligheten att påverka din omgivning på ett enklare sätt. Själva knapptryckningen är egentligen bara startskottet för den önskade automatiseringen.

Automatiseringar kan underlätta i hanteringen av våra smarta enheter för oss alla men kanske är extra intressant för personer med någon typ av funktionsnedsättning som vanligtvis har svårt att komma åt önskade funktioner i sin smarta enhet.

Flic är dessutom kompatibel med andra automatiseringsverktyg så som bland annat IFTTT, Tasker och Unified Remote vilket innebär att du har möjlighet att komma åt än fler funktioner kopplade till en och samma knapp.

Exempel på automatiseringar

Några enkla men fiffiga exempel på automatiseringar med Flic:

Du skickar dina GPS-koordinater i ett sms till en fördefinierad kontakt genom att trycka på Flic. En bra funktion om du till exempel råkat gå vilse och behöver hjälp. Detta går givetvis att bygga vidare på genom att exempelvis ringa upp kontakten också, (förutsatt att du kör lösningen i Android).

Din telefon/surfplatta vibrerar, låter och skärmen blinkar när du trycker på Flic. Bra lösning att ta till om du till exempel inte hittar din telefon eller surfplatta när du behöver den.

Slå på (eller av) din dator genom att trycka på Flic och samtidigt tända (eller släcka) lampan du kanske har ovanför tangentbordet.

Aktivera (eller inaktivera) väckarklockan i din telefon eller surfplatta genom att trycka på Flic.

Tända (eller släcka) dina smarta lampor genom att trycka på Flic och samtidigt skicka ett meddelande om att du är hemma (eller lämnat hemmet) till dina fördefinierade kontakter och dessutom dra igång (eller slå av) din favoritlåt på Spotify.

Ta ett foto med kameran (fungerar i dagsläget inte fullt ut i iOS) eller kanske rent av Twittra ett foto genom att trycka på Flic.

Möjligheterna till mycket och lite till finns alltså i och med Flic och automatiseringar är precis som jag skrivit tidigare ett ypperligt sätt att se till att din telefon eller surfplatta verkligen blir så smart som den har potential till och på så sätt förhoppningsvis förenklar din eller andras vardag!

Vill du veta mer kan du surfa in på Flics hemsida  (som dock är på engelska).

Janne Koski