Digitala plånböcker

4 smarta mobiler med olika kreditkort på skärmarna.

Av Janne Koski

I Nordamerika och delar av Asien är dessa tjänster redan en del av vardagen och nu har de digitala plånböckerna till sist tagit sig till oss här i Sverige på riktigt. Det kan vi bland annat se ute i butikerna där kassaterminalerna är förberedda för tjänsterna och hos bankerna som knutit avtal med de stora mobiltillverkarna.

Vad är digitala plånböcker?

När vi pratar om digitala plånböcker så pratar vi om tjänster som ger oss möjligheten att ansluta våra betalkort och medlemskort till sig för att på så vis eliminera behovet att ha med sig korten när vi är ute i butikerna. Det enda vi då behöver ha med oss är vår mobiltelefon eller smartklocka där tjänsten är aktiverad och korten anslutna. För att betala med tjänsten i kassan startas appen/tjänsten i telefonen, det aktuella kortet som ska belastas väljs och telefonen läggs sedan mot en speciell läsare i kassan för att slutföra transaktionen. Kvittot på köpet dyker sedan upp i appen.

Tjänsterna finns att hitta i alla de vanligaste mobiltelefonerna vi har här i Sverige. De som konkurrerar om kunderna är bland annat Samsung Pay, Apple Pay, Android Pay och Fitbit pay.

För och nackdelar med digitala plånböcker

De digitala plånböckerna är här för att stanna och den största och mest självklara fördelen är så klart att kunna samla alla kort, framförallt alla otaliga medlemskort man vill använda, på ett och samma ställe. Tjänsterna är också, så långt jag kunnat testa, kompatibla med de tillgänglighetsfunktioner som finns att aktivera i telefonen.

Detta innebär att de är både säkrare och enklare att hantera om man har en grav synnedsättning än både vanliga kortbetalningar och kontanter. Man kan själv ha koll på vilken summa man godkänner för betalning – och direkt kolla vad som verkligen dragits.

Nackdelarna då? Ja, tjänsterna är fortfarande i sin linda här i Sverige där Samsung hunnit längst i utvecklingen och har därför stöd för flest betalkort vilket i sin tur gör att deras tjänst fungerar i flest butiker. Det är därför ingen dum idé att fortfarande ha med sig sina betalkort utifall att det skulle strula ett litet tag till.