Dövblindhet i Lilla Aktuellt

Gustsav i svart tröja och glasögon till höger i bild. Sitter framför datorn och gestikulerar.
Gustav visar sina hjälpmedel.

Missa inte Lilla Aktuellts teckenspråkiga sändningar. Fram till 6 januari ligger sändningen från 7 december där flera inslag handlade om dövblindhet kvar på SVT Play.

I programmet berättar Gustav Midelund som går på riksgymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro om några av de hjälpmedel han använder för att klara sin vardag.

Där finns blinkers som signalerar om någon knackar på hans dörr. Käppen med röda och vita markeringar som visar att han har dövblindhet. Och tangentbordet som lyser.

Kameran förstorar

— Tangentborde har också större tangenter än ett vanligt. Och titta,  här har jag en kamera som gör att jag kan förstora texten, berättar han.
Gustav visade också hur elevhemmet som han bor i är anpassat för personer med synnedsättning, bland annat genom färgade markeringar kring dörrar och nyckelhål som gör det enklare att se både dörrhandtaget och nyckelhålet.

Paddlade över Öresund

Torbjörn till högeri keps och grå tröja sitter vid havet,. ITill höger ses reportern med mörkt hår och hästsvans, bakifrån.
Torbjörn Svensson berättar om utmaningen för Lilla Aktuellts reporter.

Det andra inslaget om dövblindhet handlar om Torbjörn Svensson som får frågan om varför han genomförde Deafblind Challenge i våras. Då paddlade han kanot mellan Helsingör och Helsingborg:

— Jag gjorde det för att visa att vi kan. Bara vi får rätt hjälp och rätt stöd kan vi göra vad som helst.