Hörselvården både ojämlik och ojämställd

Hörselvården i Sverige är ojämlik – och ojämställd. I vissa delar av landet är oddsen för att få två hörapparater betydligt sämre om du är kvinna än om du är man. Det visar ny statistik från Hörselskadades Riksförbund

I Skåne och Kalmar län får nio av tio som kommer till hörselvården två hörapparater – både kvinnor och män. Precis så ska det vara, eftersom de flesta hörselskadade har nedsatt hörsel på båda öronen.

Men i Norrbotten är situationen en helt annan. Där var det bara 45 procent av kvinnorna som fick två hörapparater förra året. Bland män var andelen väsentligt högre – 57 procent.

Så stora är klyftorna i hörselskadades Sverige. Det visar HRFs nya statistikrapport, ”Hörselskadade i siffror 2017”.

”Unkna attityder”

Mattias i blå blaxwer och ljusblå skjorta lutar sig mot en vägg med händerna i byxfickorna
Alarmerande, säger Mattias Lundekvam. FOTO: PETER KNUTSON

– Skillnaderna är alarmerande, eftersom de saknar medicinsk grund. Det här handlar mest om unkna attityder till hörselskadade kvinnors behov. Och det är oförsvarligt, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Samtidigt är han inte förvånad över siffrorna:

– I olika delar av landet möter vi hörselskadade en hörselvård med olika regler, olika praxis, olika avgifter. Vår verklighet står i skarp kontrast mot Hälso- och sjukvårdslagens mål om ”vård på lika villkor för hela befolkningen”, säger han.

Nationella riktlinjer behövs

– Så här får det inte fortsätta. Det är hög tid att Socialstyrelsen tar fram ­nationella riktlinjer för hörselvården , med sikte på lika vård på lika villkor för såväl kvinnor som män, för såväl norrbottningar som skåningar. Jämlik hörselvård borde vara en självklarhet.

HRFs statistikrapport:

Rapporten ”Hörselskadade i siffror 2017” (pdf) bygger dels på HRFs egna undersökningar inom hörselvården i samtliga landsting/regioner 2012-1016, dels på databearbetningar ur SCBs levnadsnivåundersökningar 2014-2016.