Idag uppmärksammas dövblindhet världen över!

Den 27 juni uppmärksammar vi dövblindhet runtom i världen. Det är nämligen dagen då Helen Keller föddes i Alabama, mitt i den amerikanska södern. Året var 1880 och hennes födelsedag har gett upphov till ”International Day of Deafblindness”.

Om du vill veta mer om dövblindhet och hjälpa oss att öka medvetenheten i samhället, så finns det massor av information att hämta fritt från vår webbplats nkcdb.se.

Där finns till exempel en alldeles ny liten animerad film om dövblindhet enligt den nordiska definitionen. Den är publicerad i olika versioner, även på svenskt teckenspråk samt på engelska.

Vår affisch ”Det goda mötet” ger några råd kring vad du behöver tänka på i mötet med personer med dövblindhet. Budskapet är att det går att göra rätt, bara du vet hur. Affischen finns att ladda ner på många olika språk och går också att beställa i två olika format.

Om du vill veta mer om Helen Keller kan vi tipsa om Bo Renbergs bok Helen Kellers värld och så kan du så klart läsa vår artikel om Helen Keller.

Den här dagen, och alla andra dagar, uppmärksammar vi på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor alla barn, ungdomar, vuxna och äldre med dövblindhet och deras närstående.

Hjälp oss att öka medvetenheten om dövblindhet i vårt samhälle!

Sommarinspirerat kollage med exempel på konsekvenser av dövblindhet. Illustration.

 

TEXT: Lena Göransson
ILLUSTRATION: Carolin Frick, Lönegård & Co

Publicerad 27 juni 2023