Kläder som berättar vad som händer genom vibrationer, värme eller lukt. Det är tanken med ett stort europeiskt forskningsprojekt som drar igång 2018. Sju länder deltar i studien som ska resultera i smarta plagg för personer med dövblindhet.
— Med hjälp av sensorer och andra teknologier ska plagget ta in information om det som händer runt omkring personen, säger Nasrine Olsson vid Högskolan i Borås som koordinerar projektet till forskning.se
— Kanske att en viss vibration på armen kan betyda att färgen personen tittar på är blå.
Det går också att förse saker som personen använder med sensorer och internetuppkoppling. På så sätt kan ett barn som leker med en boll få veta var bollen är någonstans.
— Smarta textilier är perfekta när vi ska utveckla gränssnittet eftersom kroppen ständigt är i kontakt med textilier. Det är i stort sett bara i duschen som vi inte är det, säger Nils-Krister Persson, docent och forskningsledare inom Smart Textiles vid Högskolan i Borås.
Projektet heter Suitceyes, vilket står för Smart, User-friendly, Interactive, Tactual, Cognition-Enhancer that Yields Extended Sensophere.
Både företag och lärosäten ingår i projektet som finansieras inom Horizon2020, EU:s hittills största forsknings- och innovationsprogram:
- Universitetet i Leeds är ansvarig för användarbehov, för att användarna inkluderas, användarstudier och social inkludering.
- Högskolan i Borås är projektkoordinator och ansvarar, genom Biblioteks- och informationsvetenskap samt Smart Textiles, för utveckling av det smarta haptiska gränssnittet genom att använda smarta textilier.
- The Information Technologies Institute, Grekland, ansvarar för ansikts- och objektsigenkänning, datafångst, översättning samt semantik.
- Offenburg University, Tyskland, ansvarar för spelifiering och social interaktion.
- Vrije universiteit, Nederländerna, ansvarar för haptisk psykofysik och att testa prototypen.
- Les Doigts Qui Rêvent, Frankrike, kommer att sprida resultaten.
- Harpo, Polen, ansvarar för att sprida resultaten
När projektet avslutas om tre år hoppas man ha tagit fram en prototyp som sedan kan utvecklas till en produkt.
Projektkoordinator Nasrine Olsson ser också andra användningsområden för smarta kläder.
— Till exempel inom elitidrott där tränaren kan övervaka idrottarens rörelser. Eller dykare eller brandmän som behöver röra sig där de har begränsad syn men också behöver ha sina händer fria, säger hon på högskolans hemsida.