Smarta lampor

Av Janne Koski

Jag har i tidigare inlägg nämnt de så kallade smarta lamporna som en del i olika automatiseringsexempel och visade några exempel på möjliga användningsområden av dessa under Nkcdbs inspirationsdag den 19/10, så då är det väl lämpligt att skriva lite mer om konceptet tänkte jag.

Smarta lampor ser allt som oftast ut som helt vanliga glödlampor men kan till skillnad från traditionella glödlampor kopplas upp i ett trådlöst nätverk eller wifi som också det kallas.

Styras via mobil, surfplatta eller PC

Vad är finessen med att ha sina glödlampor uppkopplade?

Eftersom att de är uppkopplade kan de på ett enkelt sätt styras via mobilen/surfplattan eller från en PC vilket ger en alternativ, utökad och därigenom bättre kontroll på lamporna som ju ofta är en central del i vägen till ett smart hem.

Smarta glödlampor kan styras enskilt eller i grupp. Man kan på ett enkelt sätt bestämma färg, färgmättnad och ljusstyrka på varje enskild glödlampa eller en grupp lampor. De kan på olika sätt ge återkoppling på om de är påslagna eller inte för den som vill veta det.

De kan exempelvis användas som en del i ett skräddarsytt varseblivningssystem och/eller som en del i en större automatisering kombinerat med andra uppkopplade produkter vilket i sin tur ger, ja än mer möjligheter i det smarta hemmet.

Rött vid sms, blått vid mail

Det som visades under inspirationsdagen var en smart lampa som lyste rött i 10 sekunder då jag fick ett sms i telefonen för att sedan släckas och ett annat exempel där samma lampa lyste blått när jag fick in ett mail i telefonen och fortsatte att lysa blått tills jag läst mailet.

Dessa exempel var menade till att inspirera er där ute på fältet att komma på egna fiffiga lösningar som passar just de behov ni stöter på i vardagen.

Det finns ett antal tillverkare och därigenom också varianter på hur dessa glödlampor ser ut och även hur de kopplas upp mot ett trådlöst nätverk.

Fler möjligheter framöver

Det vanliga är dock att man köper ett startpaket med några glödlampor och en brygga som kopplas in i routern. Inställningarna för lösningen görs i appen eller datorn. Bryggan är sedan den enhet som kommunicerar med glödlamporna i hemmet/lokalen.

Det börjar också komma smarta ljusslingor och andra ljuslösningar som komplement till glödlamporna vilket ger fler möjligheter framöver.

Blir ni nyfikna på att kika vidare på smarta lampor kan jag länka till de två system jag testat:

Philips Hue

Lifx (hemsidan är på engelska)