Smarta plånböcker

En grån plånbok med en mobil på i en hand. Texten Smart Wallet.

Av Janne Koski

Den nya tekniken tar oss denna gång till en lite närmare titt på smarta plånböcker och korthållare. I och med teknikutvecklingen har vi nu möjligheten att bland annat spåra och hitta våra plånböcker om de skulle råka komma bort, vilket är det smarta i det hela.

Det finns ett stort antal olika varianter av lösningar ute på marknaden och den stora skillnaden mellan dessa är sättet som plånboken låter sig spåras på. Vissa har rena GPS-lösningar, andra jobbar med kombinationer av GPS, Wifi och Blåtand.

Hur fungerar det då?

Korthållaren jag testat kommer med ett batteridrivet kort som är uppladdningsbart genom en liten solpanel, andra varianter har en mer traditionell laddning via kabel. Laddningstiden för kortet jag testat ligger på 3 timmar i direkt solljus vilket ger en batteritid på ungefär tre månader. När kortet börjar få dåligt med ström får jag veta det via en notifiering i min telefon. Kortet i sig kommunicerar sedan med telefonen/surfplattan via en kombination av Blåtand och GPS.

Efter att ha laddat kortet fick jag ta hem en app i telefonen som heter Chipolo. Appen finns tillgänglig både för Android och iOS. Chipolo är en tjänst som specialiserat sig på spårbar blåtandshårdvara som kopplats till tjänsten. Efter att jag registrerat mig hos Chipolo i via appen kunde jag koppla samman telefonen och kortet. Kortet placerar jag sedan i min korthållare.

Skulle det nu råka vara så att jag förlagt min plånbok och inte hittar den kan jag gå in i Chipoloappen i min telefon och trycka på en knapp som får kortet i min korthållare att börja ringa. Vill jag inte använda knappen i appen kan jag använda Google Home eller Alexa för samma sak. Jag kan också på en liten karta se var korthållaren befinner sig för att på så sätt spåra den oavsett var i världen den är om det skulle vara så att jag inte kan höra signalen. Kör jag via Google Home eller Alexa kan jag få den senast registrerade adressen uppläst för mig istället. Kortet i sig är också utrustad med en liten knapp som, om jag trycker på den två gånger får min telefon att börja ringa, vilket ju är smidigt de gånger man inte hittar igen sin telefon.

Nästa smarta funktion är en möjlighet att via appen anmäla sin plånbok som försvunnen utifall att man skulle råka ut för det. Skulle någon vänlig själ hitta plånboken kan de skanna en QR-kod som finns på baksidan av kortet vilket kommer att resultera i att de får veta att den blivit anmäld som försvunnen och ger dem sedan en möjlighet att skicka ett meddelande till den som är registrerad som ägare till plånboken om att den blivit återfunnen.

Man kan dessutom via appen aktivera en funktion som får telefon och plånbok att börja ringa så fort de tappat blåtandskontakt med varandra vilket är fiffigt om man exempelvis glömt sin plånbok eller korthållare hemma och är på väg därifrån. Denna funktion går också att anpassa på olika sätt så som till exempel att den inte är aktiv under vissa timmar på dygnet eller när både telefon och plånbok är i hemmet samtidigt.

Att tänka på

Smarta plånböcker/korthållare ger oss möjligheten att hålla bättre koll på grejerna vilket aldrig är fel. Det man framförallt ska tänka på är laddningen av den smarta delen i plånboken. Det är också bra att efterforska hur de olika varianterna av smarta plånböcker/korthållare fungerar batterimässigt och vilka smarta funktioner de har för att på så sätt kunna välja den bästa varianten för just dig.

Bilder på korthållaren jag har samt länkar till mer information om den modellen kan du hitta här nedan (sidorna är på engelska).

En grån plånbok som det sticker upp ett smart kort ur En grån plånbok med ett lite tjockare svart smart kort med soceller ovanpå En grån plånbok som det sticker upp kort ur

Ekster alla produkter

Ekster Tracker card