Allt om dövblindhet på ett ställe

Illustration av de olika aspekterna av dövblindhet

Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor samlar, utvecklar och sprider kunskap om dövblindhet.

Vår huvuduppgift är att förmedla kunskap till yrkesverksamma som möter barn, ungdomar och vuxna med dövblindhet samt deras närstående.

Nyheter

Månadens artikel

Lästips från artikelarkivet:

Bengt i mörk kavaj och ljus rutig skjorta,vitt hår och ett leende. I bakgrunden syns andra människor i en fojaé.

”Enda utvägen är att skriva om lagen”

Det finns bara en sak att göra för att stoppa den hårda rättspraxis som leder till att personer med dövblindhet nu förlorar sin assistans menar Bengt Westerberg, tidigare socialminister och ”pappa” till LSS.
— Lagen måste ändras, säger han. Nu har man aviserat en lagändring för sondmatning och andningshjälp, men det räcker inte. Antingen får man definiera fler grupper men då är risken stor att man efter ett tag kommer på någon man glömt. Det är bättre att göra mer generella lösningar. När personlig assistans är den mest träffsäkra insatsen är det den man ska använda.

Aktuella utbildningar hos oss

översikt på ett informationsmaterial med 8 tecknade bilder och text utlagda på två sidor, foto

Ny guide: Tecken i taktil kommunikation

För att kommunicera med ett barn som är född med dövblindhet behöver vi förlita oss på känseln – även om barnet har både syn- och hörselrester. Men hur kan du som finns i barnets närhet anpassa tecken från teckenspråket till en taktil form? I vår senaste guide har vi sammanfattat råd för att öka kunskapen om hur du på detta sätt kan stödja barnets kommunikationsutveckling.

Alla tre barnprojektens framsida

Ta del av våra projektrapporter

Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor har nu publicerat tre delrapporter om barn och ungdomar med dövblindhet. Dessa går att beställa i tryckt format under våra publikationer, eller ladda ner som PDF. Projektet har genomförts under perioden 2018-2021 och är en kartläggning av erfarenheter av insatser och stöd till barn och ungdomar med dövblindhet och deras närstående. Del 1 är ett intervjuprojekt som fokuserar på stöd och insatser från regionernas habiliteringsverksamheter. Del 2 sammanställer vetenskapligt publicerad forskning om interventioner till barn och ungdomar med dövblindhet. Del 3 kartlägger erfarenhetsbaserade metoder och insatser med fokus på kommunikation, tillgång till information samt rumslig orientering och förflyttning.

Prenumerera på information från oss

Genom att prenumerera kan du få nyheter om dövblindhet och om vad som händer hos oss på Nkcdb direkt till din e-postadress.