Medicinska frågor

Vi erbjuder expertstöd kring medicinska frågeställningar som rör utredning och diagnosticering av dövblindhet.

Det gör vi genom att förmedla kunskaper och ge råd och konsultation till ansvarig sjukvårdshuvudman kring specifika diagnoser och behandling, prognos och konsekvenser av dessa. Här hittar du också filmer och artiklar om olika diagnoser samt medicinska vårdprogram för CHARGE och Alströms syndrom.

Du som möter personer med dövblindhet i ditt arbete och har en medicinsk fråga är välkommen att höra av dig.
Mejla din fråga till medicinskt@nkcdb.se.

Sakkunniga i medicinska frågor

Porträttfoto i färg på Karin Stenfeldt i rostbrun tröja. Karin har ljust uppsatt hår och bär glasögon med bruna bågar.

Karin Stenfeldt, med. dr och specialistläkare i hörsel- och balansrubbningar, är sakkunnig i medicinska frågor på Nkcdb. Hon arbetar som överläkare vid Öron- näs- och halskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Karin arbetar nationellt med hörselfrågor genom sin yrkesförening. Hennes forskning berör hörselscreening av barn och hörselgenetik.

Porträttfoto i färg på Ulrika Kjellström. Ulrika har långt utsläppt ljusbrunt hår och bär glasögon med blå bågar. Hon har en svart polotröja under en grå v-ringad tröja och ett halsband med en silverberlock runt halsen.

Ulrika Kjellström är med. dr, överläkare och docent vid ögonkliniken på Skånes Universitetssjukhus i Lund, där hon arbetar kliniskt med barnögonsjukdomar och ärftliga näthinnesjukdomar. Hon har även en roll som projektledare för klinisk forskning kring familjer med ärftliga näthinnesjukdomar. Utöver rollen som sakkunnig i medicinska frågor på Nkcdb är Ulrika verksam i Svenska RP-föreningens medicinska och vetenskapliga råd.

foto: porträtt Claes Möller

Claes Möller, professor emeritus i handikappvetenskap/audiologi och överläkare i audiologi är sakkunnig i medicinska frågor på Nkcdb. Han är en erfaren läkare och forskare med mångårig medicinsk sakkunskap kring dövblindhet och med ett omfattande nationellt och internationellt medicinskt nätverk.