Behovet av syn- och hörselinstruktörer är stort. Trots det har Hagabergs folkhögskola i Södertälje tvingats ställa in utbildningarna två år i rad. Orsaken är att kommunerna tycker att det är för dyrt.
Folkhögskolan som sedan 1980-talet utbildat syninstruktörer tog 2013 också in hörselperspektivet i utbildningen. Från början var utbildningen sju veckor lång plus fyra veckors praktik. Kommunerna ansåg att det var för dyrt. Utbildningen kortades därför till fyra veckor på skolan och tre på distans. Det ansågs ändå för dyrt.
Många har velat gå utbildningen men allt färre har fått finansiering.
— Nu sist blev det bara fyra personer kvar och då beslutade vi oss för att inte köra, det skulle blivit för dyrt. Det var samma sak förra året, säger kursansvarige Jan Eidvall till tidningen Auris som ges ut av HRF, Hörselskadades riksförbund.
I Örebro har syn- och hörselinstruktörerna fått fler timmar eftersom kommunen insett hur stort behovet är. Instruktörerna söker både upp personer i målgruppen och utbildar personal inom äldrevården.
I takt med att allt fler kommuner tar bort syn- och hörselinstruktörerna minskar antalet. Syn- och hörselinstruktörers förening i Sverige, SHIF-S har i dag bara 85 medlemmar i hela landet.
— Om den här funktionen inte lagstadgas kommer den att försvinna i ännu fler kommuner, säger föreningens ordförande, Marie Eklund.
Umeå är en av de kommuner som dragit in tjänsten som syn- och hörselinstruktör. Den lokala HRF-föreningen har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.
Utbildningen på Hagabergs folkhögskola är den enda i landet. Skolan kommer att annonsera en ny kurs till våren 2018 och hoppas att den blir av.