Tekniken som räddare i vardagen

Instruera den smarta lampan lysa rött när det kommer ett sms blått när det kommer ett mejl.
Koppla mobilen till ugnstermometern och ta ut steken när telefonen vibrerar.
Läs av blodtrycket eller håll koll på blodsockret och få informationen i tal eller som punktskrift.

Det är bara några exempel på ny och underlättande teknik som presenterades på Nkcdb:s inspirationsdag om teknik och dövblindhet.

Gruppbild på hela IKT-expertgruppen
IKT-gruppen samlad. Från vänster Ronnie Widmark, Karin Jönsson. Thomas Ragnarsson, Ole Mortensen och Janne Koski.

— Ett problem är att hjälpmedelsvärlden inte är i fas med utvecklingen. Det borde inte spela någon roll om det som fungerar är köpt från ett hjälpmedelsföretag, internet eller närmaste teknikaffär, säger Janne Koski, medlem i Nkcdb:s expertgrupp för IKT, informations- och kommunikationsteknik.

Temat för dagen, arrangerad av expertgruppen, var ”Tekniken i vardagen”,  ett område där verkligheten på många sätt sprungit förbi regelsystemet.

Smarta mobiler och surfplattor öppnar många möjligheter för personer med dövblindhet. Men de skrivs alltför sällan ut som hjälpmedel och många med funktionsnedsättning har dålig ekonomi och inte råd att köpa dem.
Smarta lampor är ett annat exempel på ny teknik som kan användas på många sätt, även som hjälpmedel.

— Bostadsanpassning kräver fasta installationer. Smarta lampor omfattas alltså inte. Men man borde kunna hjälpa en brukare som själv köpt en smart lampa, säger Janne Koski, till vardags hjälpmedelstekniker i Västerbotten.

Tips från coachen

Här är några av expertgruppens tips på teknik för en enklare vardag. Det mesta har tagits fram som vanliga konsumentprodukter men visat sig kunna användas även av personer med dövblindhet.

Ugnstermometbild på digital ugnstermometerern som larmar med vibration, går att koppla ihop med smart klocka och kan avläsas med punktskriftsläsare.

Mobilen med appen
Med hjälp av appen går det att läsa av termometern med punktskriftsläsare.

—  Den jag testat fungerar med blåtandsteknik som nu blivit så bra att det går utmärkt att ha mobilen en bra bit från ugnen, säger Ronnie Widmark.

Många med dövblindhet har en synskada som innebär att synen långsamt blir sämre och sämre. När det blir svårare att se är det bra att flytta ner matlagningen från spisen till ugnen.

Det finns ett antal olika trådlösa termometrar som kan avläsas med hjälp av en app och därmed oftast bli tillgängliga med både tal, punktskrift och förstoring. De är inte gratis, den som Ronnie Widmark demonstrerade kostar runt 600 kr. Kanske ett julklappstips?

Lampan som lyser  när det kommer ett sms

Smarta lampor går att köpa i vanliga affärer och programmera för olika användningsområden.

— Man kan använda dem som en del i varseblivningssystemet. Jag har ställt in den här för att lysa rött när det kommer ett sms och stänga av efter tio sekunder, säger Janne Koski och demonstrerar.

Janne Koski vid bord
Janne Koski demonstrerar den smarta lampan och flic.

— Det går också att programmera lampan så att den lyser blått när det kommer ett mejl och släcks först när det är läst. Då slipper man oroa sig för att man missat ett mejl som kanske var viktigt.

Även utan specialanpassningar går det att helt utan syn ha koll på vilka lampor som är tända och släckta tack vare att de kontrolleras av en app i mobilen.

Priset är runt 300 kronor för en glödlampa med vanlig E27-sockel som går att skruva in i vilken lampa som helst och kan lysa med vilken färg som helst. För att få aviseringar om sms och mejl att fungera behövs en tekniker som skriver reglerna för lampan så att den lyser vid rätt tillfälle. Ett problem är reglerna för bostadsanpassning som inte hängt med i utvecklingen. Normalt kräver en bostadsanpassning att det görs fasta installationer. Det går att göra sådana som får samma funktion som de smarta lampor som Janne Koski demonstrerade. Men de är dyrare utan att vara bättre.

Mobilt bank-id har blivit tillgängligt

Förr gick det att logga in på banken med en dosa som hade talsyntes. Däremot fungerade inte dosan med punktskrift. En glad nyhet för punktskriftsläsare är att bankerna gått över till mobilt bank-id som är en app som fungerar mot en punktskriftsdisplay ungefär som ugnstermometern.
—  Dessutom kan använda mobilt bank-id till många andra funktioner, som att logga in på Skatteverket och deklarera, titta på sin elförbrukning eller läsa sin journal på internet, säger Karin Jönsson. IKT-konsult.

—  Jag har testat med både android- och ios-telefon. Man kan styra appen med sin punktdisplay vilket är ett stort framsteg. Men det fungerar inte av sig självt. Det ska till ett antal steg för att aktivera ett mobilt bank-id och där krävs stöd och support, både fysiskt och mentalt.

Flic är ytterligare ett exempel på teknik som inte utvecklats som hjälpmedel men kan fungera som ett sådant. Flic är en liten knapp som kan programmeras på olika sätt. Janne Koski har bland annat gjort en anpassning som skickar vibrationer till en smart klocka. Knapparna finns också som helt vattentäta.

flic-knappen
Den lilla knappen flic finns i flera färger och kan programmeras på olika sätt.

– Den som motionssimmar kan, med hjälp av någon som sitter på poolkanten, få en vibration i klockan som signalerar att det där dags att vända, säger han.

Det går också att lägga in funktioner som ökar tryggheten. Det går att ställa in knappen så att den skickar ett fördefinierat SMS med GPS-koordinaterna till den eller de personer man på förhand bestämt. Om man gått vilse trycker man in knappen vilket gör att meddelandet skickas med att man behöver bli hämtad skickas iväg.

– Det är en trygghet för både personen med dövblindhet och omgivningen. Går man  vilse är det lätt att kalla på hjälp.  Det är väldigt bra eftersom de smarta mobilerna kan vara svåra att styra i dåligt väder eller bullriga miljöer.

Ta kontroll över den egna hälsan

Blodtrycket kan kontrolleras med hjälp av  en blodtrycksmanschett som kopplas till mobilen. Appen Ihealth fungera för både android- och IOS-telefoner. Appen gör det möjligt att både läsa och höra  sitt blodtryck och få samma möjlighet som människor som ser och hör. Appen kan också kopplas till en mätare som visar syresättningen av blodet.

Blodsockermätare. För personer med diabetes är det viktigt att hålla koll på blodsockret. Nu behöver man inte längre sticka sig i fingret och försöka fånga upp en bloddroppe på en mätsticka. Det är väldigt bra för den som inte ser. I stället har man en mätare som går att läsa av med mobilen.

Karin Jönsson visar en powerpoint
Humanoiderna, de människoliknande datorerna, är redan här, visade Karin Jönssons framtidsspaning. Fler är på väg.

Karin Jönsson demonstrerade en liten puck från FreeStyle Libre som bara behöver bytas varannan vecka. Den kan läsas av direkt i en androidmobil med en gratis app som fungerar både med tal och punktskrift.

−  Eftersom uppdatering och andra appar i telefonen skulle kunna ställa till det för användaren har jag blockerat telefonen så att den enbart kan användas som blodsockermätare. Den går att läsa av med punktskriftsdisplay och det går även att tömma ur informationen så att man får tydliga diagram över utvecklingen.

Tomatkross eller ärtsoppa? – appen ser skillnaden 

Tekniken har gått framåt så att det nu finns appar som använder mobilens kamera för att hitta varans streckkkod. Det är bara att flytta runt mobilen lite så hittar den koden och kan tala om vad det är för något i burken eller påsen, i alla fall  om den finns i vanliga matbutiker i Sverige.

−  Inköpslappen är en app som vi nyligen hittat. Om man snurrar på en burk och håller mobilen framför den kommer den att tala om ifall den innehåller krossade tomater eller ärtsoppa. Eller man är på väg att öppna påsen med Ahlgrens saltlakritsbilar i stället för de vanliga.

Talande fjärrkontroll

Apple tv har många för att kunna titta på olika playtjänster på TV. Få vet att den också  kan användas som en enkel talande fjärrkontroll.

−   Den har en bra voice over-funktion och det går att koppla en punktskriftsdisplay till den, säger Karin Jönsson.  Många gravt synskadade är oerhört förtjusta över att själva kunna välja program på teven.

Även här gäller att man som brukare behöver hjälp för att koppla in och förstå hur det hela fungerar.

Navigera rätt i appfloden

porträtt Ronnie Widmark
Ronnie Widmark

Appsök är en ny tjänst för att hitta tillgängliga appar. Ronnie Widmark deltar i projektet där en av kategorierna heter dövblindhet.På habiliteringen i Stockholm har vi i dag 250-300 appar som vi kan ge råd och stöd kring. Listan fylls på hela tiden, säger han.

−   Varje app gås igenom på upp till 200 punkter för att se hur den fungerar. Vi mäter visuell, kognitiv, auditiv, taktil och motorisk tillgänglighet. Beroende på vilka grupper man arbetar går det att som professionell få ett hum om hur tillgänglig en app är för just den gruppen.

De granskade apparna är indelade i sex kategorier. Vardagsstöd, Fritid och hälsa, Samhällsstöd, Pedagogik och träning, Kommunicera och samtala och Verktyg.  Läs mer på webbplatsen Appsök.

Text och foto: ANNE JALAKAS