Taktila väckarklockor

Väckarklockan- uppfinningen man älskar att hata?

Av Jenny Widmark

Sömnen är viktig för vår hälsa, att somna är att släppa taget. Visst är det viktigt att känna sig trygg med att väckarklockan då kommer ta ansvar för väckningen nästa morgon? För personer med dövblindhet kan det vara problematiskt att hitta en väckarklocka som funkar syn- och hörselmässigt. När man sover på natten använder man inte sina eventuella glasögon eller hörapparater och blir i den bemärkelsen mer beroende av sitt taktila sinne.

Just tydliga akustiska, visuella och taktila väckarklockor med möjlighet att ansluta en vibrator har varit svåra att hitta. Därför vill jag tipsa om några olika alternativ som idag finns på marknaden.

Helen

En grön enhet med 5 knappar samt en lite större svart vibrator.

”Helen” fungerar både som klocka, väckarur/larm och har en timer. Stora taktila knappar gör det enkelt att navigera. Den är exakt likadant utformad som fickminnet “Milestone” men “Helen” är grön i färgen.

För extra kraftig larmvibration finns en vibrationskudde som kan anslutas. Alla meddelande sker med hjälp av vibrationsstrukturer. Det finns också ett valbart talstöd för dem som använder sin hörsel eller om man vill ha talstödet som primär signal med vibrationerna som stöd. Talstödet i klockan hjälper också personer med hörsel, t.ex. instruktörer och pedagoger, att lära sig klockan. ”Helen” talar om när hon vill bli laddad. Nackdelen är om fickuret laddas ur så stannar klockan och man behöver ställa rätt tiden efter man laddat den. Viktigt alltså att den inte laddas ur! “Helen” är lätt att lära sig, den funkar nog bäst för personer som föredrar taktil återkoppling men kanske kan klockan också vara ett sätt att introducera taktil teknik?

Smart Shaker 2 iLuv

En iPhone med en app där det står vilken tid alarmet ska gå samt en lite större, rund trådlös vibrator

Många använder idag sin mobiltelefons väckarklockfunktion/alarm. Men man vill kanske undvika att ha sin mobiltelefon under kudden för att känna vibrationen. Då kan man med blåtand koppla sin telefon till en ”Smart shaker 2” som vibrerar under kudden. Telefonen kan ligga någon annanstans i rummet. “Smart shaker 2” är rund och svart och ser ungefär ut som en ishockey-puck.

Man behöver ladda hem appen Smart Shaker 2 och använda alarmfunktionen som finns i appen, d.v.s. inte mobiltelefonens egna väckarklocka/alarmfunktion. Appen funkar med VoiceOver i iPhone, men det kan krävas en hel del tid och tålamod för att lära sig. Appen finns endast på engelska så om man använder VoiceOver kan det vara en fördel att namnge knapparna på svenska för lättare navigering. Appen krockar ibland med VoiceOver och man måste då starta om appen för att komma vidare.

Man kan välja mellan tre olika starka vibrationer och fem olika ringsignaler eller en kombination av de båda. Det finns även en snooze- funktion. En laddning med USB-kabel räcker i 30 dagar. Smart shaker funkar även om mobiltelefonen laddar ur under natten eller är helt avstängd.

Amplicomms TCL 410

 

En svart display med stora röda siffror med en liten fyrkantig vibrator framför

Detta är en klocka med stora röda digitala siffror mot svart bakgrund. Man kan välja olika styrkor på displayen. Enkel att ställa in och man kan välja mellan vibration-, ljud- och/eller optiska signaler. Klockan drivs med nätadapter och man kan ha batteri i klockan som en back-up.

Vibio

En vit låda med ett rött band i

En produkt som ännu inte är färdig för marknaden men som är på gång är Bellman & Symfons vibrator ”Vibio”. Det är en vibrator som man kopplar till en app i sin smarta telefon. Man lägger den under kudden eller madrassen och den vibrerar när larmet går. Denna produkt har vi inte kunnat testa så det är osäkert om den fungerar med VoiceOver och/eller TalkBack. Förmodligen kommer appen vara på svenska då det är ett svenskt företag som utvecklar produkten. Vi hoppas produkten och appen kommer att fungera stabilt och finnas för försäljning inom en snar framtid.

Frågor eller fler alternativ?

Det finns troligen fler väckarklockor på marknaden att välja emellan.  Tipsa oss gärna om du känner till någon taktil väckarklocka som du tycker funkar bra. Vi svarar också gärna om du undrar något kring någon av produkterna som beskrivits ovan. Skicka bara ett meddelande till teknikgruppen@nkcdb.se