Vandringar på Skåneleden kan vinna pris för bästa utvecklingsprojekt

 

Christina i röd tröja bakom Tony som sitter i rullstol på en grusväg längs vandringsleden.
Christina Bodinger och Tony Lindell på en av vandringarna längs Skåneleden. FOTO: Kenneth Ruona

För tre år sedan startade naturvandringsprojektet på Glimmerns dagliga verksamhet i Lund. Var tredje vecka vandrar man tillsammans längs Skåneleden i ur och skur. Nu har projektet nominerats till det prestigefylla Götapriset.

— För våra deltagare har upplevelserna och utmaningarna i naturen lett till stor personlig utveckling, säger Christina Bodinger som driver projektet tillsammans med Veronica Rukavina.

— Som exempel har en deltagare med tvång och panisk rädsla för kroppskontakt, börjat acceptera närhet och till och med börjat be om att få hålla handen över svåra passager i naturen. En dövblind person upplever naturen med sina sinnen, litar på sin handledare, tar sig med stöd över smala spångar och får i naturen utlopp för sin rastlöshet.

Glimmern är en daglig verksamhet för vuxna personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. Den vänder sig även till personer som dessutom har syn- och hörselnedsättning och behöver teckentolk

Götapriset delas ut på Kvalitetsmässan i Göteborg i november och ges till bästa utvecklingsprojekt i offentlig verksamhet. Förutom äran får verksamheten en check på 150.000 kronor. 33 projekt är nominerade i år.

Hela artikeln finns att läsa här.